16 de novembre del 2015

40 anys de la vaga de Laforsa!

Sí, sembla que va ser ahir quan jo, amb 16 anys vaig començar, durant quasi dos mesos, a anar a donar suport a les treballadores i treballadors de l’empresa Laforsa, a Almeda, que van decidir iniciar una vaga pel comiat d’un treballador, l’11 de novembre de 1975. Aquesta vaga va ser recolzada per molts homes i dones de Cornellà, la majoria treballaven en altres empreses, com la FAMA que havia decidit tancar les seves portes, Soler Almirall, Clausor, la Pirelli o la Siemens (les més conegudes que em venen a la memòria). La meva col•laboració era molt senzilla, la de portar ajuda de diferents indrets de la ciutat a les famílies afectades, la d’escoltar-les, donar-hi suport en moments complicats.
Recordo especialment la tarda que estava al costat de l’església de Santa Maria acompanyant un grup molt nombrós de dones que volien portar menjar i beguda als treballadors que estaven tancats a l’interior. La policia ho va impedir, i encara que la premsa de l’època ho va ocultar, va haver una actuació molt dura per dissoldre la manifestació, que cada cop era més nombrosa per la incorporació d’altres treballadors d’altres empreses.
Aquell dia i altres en aquells anys apassionants de lluita obrera, em van marcar, i han estat presents en tota la meva trajectòria política i personal. Totes les vagues d’aquella època van contribuir no tan sols a millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores, sinó a crear una consciència de comunitat, de compromís, d’implicació, de responsabilitat, de canvis...
Quan celebrem un aniversari com aquest, la memòria ens transporta a moments concrets que ens van impactar. Testimonis senzills, com el meu, ha haver-n’hi molts, persones anònimes que van fer petites accions per sumar i ajudar els protagonistes de la vaga, perquè els treballadors finalment aconseguissin els seus objectius i, després, explicar la seva lluita.
Aquesta celebració és una oportunitat per poder explicar la nostra història, la història de la lluita obrera a la nostra ciutat, a la comarca... I és per això, que el proper diumenge, 22 de novembre, l’itinerari obrer que organitza habitualment el departament de Patrimoni de l’Ajuntament, es farà en homenatge a la vaga de Laforsa. Un recorregut pels escenaris més rellevants del moviment obrer dels anys 60 i 70, que té com a objectiu mantenir el lligam de la ciutat amb aquesta etapa cabdal de la nostra història.
No podem oblidar d'on venim, però tampoc ens podem quedar parlant del passat. El present també es construeix en petites lluites, diferents, més complexes, però igual d’importants per poder continuar avançant, per recuperar el que hem perdut en el camí, per mantenir el que tenim, i sobretot per posar les bases pel futur. Aquella lluita va servir entre d’altres coses, a consolidar les bases del canvi, del que hem viscut fins ara.
Enllaç: http://almedacornella.blogspot.com.es/2010/04/la-huelga-de-laforsa-1974-1975.html