19 de maig del 2017

Gràcies, Pilar

Fa pocs dies ens ha deixat la Pilar Pons i Lax, una dona honesta i avançada a la seva època, compromesa amb Cornellà i la seva gent i impulsora de nombrosos projectes cívics i culturals. Com a dona va saber sobreposar-se a la posició subordinada que la dictadura i la mentalitat tradicional tenien reservades a les dones d’aquest país. Va ser la primera dona que va arribar a ser presidenta d’un club de rugbi a Espanya, el Rugby Cornellà i també va tenir un càrrec directiu a la Federació. I abans havia estat regidora de l’ajuntament, immers en una època fosca, complicada, i a on no necessàriament s'havia de compartir l’ideari del sistema, com va ser el seu cas. Molts la recorden exercint les seves competències a l’àmbit dels serveis socials municipals, i preocupant-se per contribuir a millorar situacions personals o col·lectives.

En acabar el seu mandat municipal, va retornar a la vida civil enmig del respecte i admiració dels seus veïns. Ha estat membre dels Amics de la Sardana, de l’Avenç de Cornellà, del club Rugby i impulsora de la gran festa cívica i cultural de la Jordiada, entre d'altres. Compromisos que la ciutat li va reconèixer amb el Premi Ciutat de Cornellà d'Acció Cívica, l'any 1999.

Però més enllà d’aquest currículum farcit de col·laboracions de tota mena, voldria destacar el seu caràcter lluitador, compromès i solidari amb tothom que ho necessitava. La Pilar ha estat durant molts anys la memòria viva d’aquesta ciutat, no hi havia lloc, fet o persona de Cornellà que ella no recordés, o en tingués notícia. Descansa en pau Pilar, el teu exemple i el teu record romandrà sempre entre nosaltres.

Entrevista amb Pilar Pons a 'La Placeta del temps' de Ràdio Cornellà